Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Αμφίπολη

Αμφίπολη
Νέα

Αμφίπολη

Η Αμφίπολη ήταν μια αρχαία πόλη χτισμένη στην ανατολική Μακεδονία, στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα. Η Αμφίπολη ιδρύθηκε από Αθηναίους το 437 π.Χ. με στόχο τον έλεγχο των μεταλλείων της Θράκης, αλλά πέρασε στα χέρια των Σπαρτιατών την περίοδο 431-421 π.Χ.

Η Νικίειος Ειρήνη προέβλεπε να αποδοθεί στους Αθηναίους η Αμφίπολη, μια υπόσχεση που δεν υλοποιήθηκε. Στη συνέχεια η Αμφίπολη έμεινε στην επιρροή των Σπαρτιατών. Μια τελευταία προσπάθεια ανάκτησή της από τους Αθηναίους το 358 π.Χ. απέτυχε και τον επόμενο χρόνο καταλήφθηκε από τον Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έγινε μέρος του Βασιλείου των Μακεδόνων. Με την πτώση του Μακεδονικού Βασιλείου από τους Ρωμαίους η Αμφίπολη έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Από την πόλη διερχόταν η περίφημη Εγνατία οδός.

Κατά την διάρκεια του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, οι Έλληνες στρατιώτες παρατήρησαν την ύπαρξη μαρμάρων μέσα σε θάμνους στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα. Το 1913 έγιναν ανασκαφές και έφεραν στο φως την βάση του μεγάλου μαρμάρινου λέοντος. Κατά την εκτέλεση των έργων αποξήρανσης του Στρυμόνα αποκαλύφθηκαν στις εκβολές του ποταμού ερείπια αρχαίας γέφυρας και κομμάτια από τον μαρμάρινο λέοντα.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί αρκετές επιτύμβιες στήλες, αναθηματικά ανάγλυφα, αγάλματα και χρυσά κοσμήματα. Τα περισσότερα ευρήματα εκτίθενται στο μουσείο της Αμφίπολης.

Τον τελευταίο χρόνο η Αμφίπολη έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή καθώς ήρθε στην επιφάνεια ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός τάφος. Οι έρευνες ακόμα συνεχίζονται, παρ΄όλα αυτά η περιοχή έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.