Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Απόκριες στην Κοζάνη

Απόκριες στην Κοζάνη
Νέα

Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και για την φετινή Απόκρια, την γιορτάζουμε σήμερα Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και την συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος. Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες Τετάρτης και Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.

Στην Κοζάνη το περίφημο ΄τσίκνισμα΄ πραγματοποιούνταν μέσα από την τσίκνα που αναδύονταν από το αρτυμένο φαΐ,

συνήθως κρέας (το οποίο αποκαλείται ΄φαΐ΄ στο τοπικό ιδίωμα) π.χ. “Κυριακή σήμερα έχουμε φαΐ μι πατάτσις στου φούρνου”. Το να κάψει μια νοικοκυρά το φαγητό εκείνη την εποχή ήταν μεγάλη πολυτέλεια.

Στις μέρες μας στην Κοζάνη οι απόκριες έχουν μια ιδιαιτερότητα που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με χορούς και τραγούδια 12 μεέρες πριν από την Μεγάλη Αποκριά, την “Τσικνοπέμπτη” *. Την τελευταία εβδομάδα γίνεται ένα πραγματικό ξεφάντωμα από μεταμφιεσμένους και μη, που ‘ρίχνονται΄ στο ρυθμό του τοπικού χορού “έντεκα”. Τη Μεγάλη Αποκριά γίνεται παρέλαση αρμάτων, οπού εκεί φαίνεται το Κοζανίτικο χιούμορ, η καυστική σατυρική διάθεση και η πνευματώδης κριτική για κάθε επίκαιρο θέμα.

Το βράδυ της Αποκριάς, μετά την απογευματινή παρέλαση αρμάτων, ανάβουν σε κάθε γειτονιά φωτιά που ονομάζεται “φανοί”. Γύρω από τους “φανούς”, συνεχίζεται ολονύχτιο γλέντι με Κοζανίτικα σκωπτικά και παραδοσιακά τραγούδια της Αποκριάς. Μαζί με τους μεζέδες και τα παραδοσικά Κοζανίτικα “κιχιά” προσφέρεται και άφθονο κρασί “κοκκινέλι”, τοπικής παραγωγής.

Εκτός από την Αποκριά, άλλες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη, είναι τα Λασσάνεια (προς τιμήν του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Γ.Λασσάνη), στο τέλος του καλοκαιριού, ενώ η ετήσια εμποροπανήγυρις Νιάημερος γίνεται την πρώτη Τρίτη του Οκτώβρη στην ομώνυμη περιοχή της πόλης. Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις και στις εορτές της πόλης, συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου, η Πανδώρα η οποία είναι η παλαιότερη στην Ελλάδα.

*Το όνομα Τσικνοπέμπτη προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη «τσίκνα». Όσον αφορά τώρα τα ήθη και τα έθιμα της τσικνοπεμπτης, η κάθε πόλη την γιορτάζει διαφορετικά, διατηρώντας όμως εδώ και πολλά χρονιά την παράδοση.Πέρα από το τσίκνισμα και το τρανό φαγοπότι, σε πολλές περιοχές της χώρας μας, διάφορα άλλα έθιμα πλαισίωναν τη μέρα τούτη