Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Δημοτικό Πάρκο Νάουσας

Δημοτικό Πάρκο Νάουσας
Νέα

Στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου, που σχηματίζεται από διαδοχικά επίπεδα που κατεβαίνουν προς τον κάμπο, είναι κτισμένη η Νάουσα. Προς τα δυτικά, ο ορίζοντας της πόλης περιγράφεται από καταπράσινα βουνά και λόφους που δημιουργούν αυτήν ακριβώς την φιλόξενη αγκαλιά, που μέσα της ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε η σημερινή πόλη.

Το Δημοτικό πάρκο της Νάουσας είναι κατασκευασμένο σε μια τοποθεσία με απέραντη θέα προς τον κάμπο της Μακεδονίας,

και είναι ένα από τα ωραιότερα και χαρακτηριστικότερα πάρκα της Ελλάδος.

Το πάρκο καταλαμβάνει μια έκταση 30 περίπου στρεμμάτων και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο από άποψη αισθητικής, λειτουργικότητας, ποικιλίας βλάστησης, όσο και από άποψη ζωικού βασιλείου, καθώς εκεί ζουν ελεύθερα, παγώνια, πάπιες, κύκνοι, περιστέρια, σκίουροι, ψάρια, καθώς και διάφορα άλλα είδη πουλιών.

Ο ανθόκηπος, είναι το τμήμα του πάρκου που είναι γεμάτο από όμορφες μυρωδιές λουλουδιών. Υπάρχουν οργανωμένα παρτέρια, που φιλοξενούν ετήσια είδη ανθέων και εναλλάσσονται κάθε εποχή. Έτσι την Άνοιξη κυριαρχούν οι τουλίπες, οι υάκινθοι, οι πανσέδες οι καλέντουλες κ.ά., ενώ το καλοκαίρι μπορεί κάποιος να θαυμάσει τα πενέμορφα χρώματα από τις πετούνιες, τις ζίνιες, τους κατηφέδες, τα μεταξάκια, τα γεράνια και άλλα είδη που εναλλάσσονται κάθε χρόνο. Στο κέντρο του ανθόκηπου υπάρχει ένα συντριβάνι, μιά ειδική κατασκευή με ιδιόμορφο σχήμα, περιβαλλόμενο από δρόμο στρωμένο με «καλντερίμι».

Η λίμνη καταλαμβάνει 1,5 περίπου στρέμμα και φιλοξενεί ψάρια, που τρέφονται καθημερινά από τους επισκέπτες του πάρκου. Το σχήμα της είναι ελεύθερο και διαθέτει δύο παραδοσιακά ξύλινα γεφυράκια, που συνδέουν το νησάκι με το υπόλοιπο πάρκο. Στην λίμνη θα συναντήσουμε επίσης τις ζωηρές πάπιες, όπως και τον κύκνο με το πριγκιπικό ύφος. Οι βράχοι στις όχθες δημιουργούν ειδικές θέσεις για την υδρόβια βλάστηση, συνθέτοντας μοναδικούς συνδυασμούς.

Οι βρύσες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία προσθέτουν τον δικό τους τόνο, με την χαρακτηριστική διαφορετική για κάθε μία αρχιτεκτονική τους.

Το Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς διαθέτει στοιχεία, που χωρίς πολλές φορές να έχουν μεγάλη υλική αξία, αποκτούν μεγάλη αισθητική και λειτουργική αξία, με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν.