Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Φίλιπποι: Χιλιάδες χρόνια ιστορίας μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Εγνατία Οδό

Φίλιπποι: Χιλιάδες χρόνια ιστορίας μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Εγνατία Οδό
Νέα

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Εγνατία οδό και την Δυτική Έξοδο της Καβάλας βρίσκονται Οι Φίλιπποι.

Η περιοχή των Φιλίππων κατοικείται τουλάχιστον από αυτόχθονες από την νεολιθική εποχή αδιαλείπτως. Η ιστορία του οικισμού των Φιλίππων αρχίζει στα 360/359 π.Χ. όταν άποικοι από τη Θάσο ιδρύουν την πρώτη πόλη, τις Κρηνίδες.

Όταν στα 356 π.Χ. απειλούνται από τους Θράκες, ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκείνος, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης, την καταλαμβάνει, την οχυρώνει και τη μετονομάζει σε Φιλίππους.

Στα ρωμαϊκά χρόνια οι Φίλιπποι ήταν η σπουδαιότερη πόλη της ανατολικής Μακεδονίας, χτισμένη σε πολύ στρατηγική θέση και στο μέσο μιας πλούσιας σε αγαθά περιοχής. Μετά τη μάχη των Φιλίππων (το 42 π.Χ) μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αποικία και αποικίστηκε από τους Ρωμαίους δυο φορές. Ο πρώτος αποικισμός (deductio) έγινε, αμέσως μετά τη μάχη, με εντολή του Αντώνιου και πήραν μέρος σε αυτόν απόμαχοι του ρωμαϊκού στρατού. Ο δεύτερος αποικισμός, στον οποίο συμμετείχαν και Ιταλοί πολίτες, έγινε μετά τη ναυμαχία του Άκτιου (31 π.Χ.) με εντολή του Οκταβιανού Αυγούστου, ο οποίος θεωρείτο δεύτερος οικιστής της πόλης, μετά τον Φίλιππο Β’ και για το λόγο αυτό η αποικία έφερε στο εξής το όνομα γένους του: colonia Iulia Augusta Philippensis. Δεδομένου ότι η αποικία είχε αγροτικό κυρίως χαρακτήρα, οι Ρωμαίοι άποικοι δεν εγκαταστάθηκαν μόνο μέσα στην πόλη των Φιλίππων αλλά και στις κώμες και τις αγροτικές επαύλεις που ήταν διάσπαρτες σε όλη την έκταση του τεράστιου territorium της αποικίας, το οποίο περιλάμβανε μέσα στα όριά του το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών νομών Δράμας και Καβάλας, καθώς κι ένα μέρος της περιοχής Παγγαίου του νομού Σερρών.

Από τους Φιλίππους περνούσε η κύρια οδική αρτηρία της Εγνατίας οδού, η οποία μετά από πορεία 10-12 ρωμαϊκών μιλίων έφερνε στη Νεάπολη κι από κει στη Θράκη, όπως μαρτυρούν τα ρωμαϊκά Οδοιπορικά και τα μιλιάρια που βρέθηκαν ως τώρα. Στην πόλη εισερχόταν η Εγνατία από την πύλη της Αμφίπολης, περνούσε από το forum, όπου σώζεται και ένα πλακόστρωτο τμήμα της, εξερχόταν από την πύλη της Νεάπολης και αφού διέσχιζε ένα εκτεταμένο προάστιο, συνέχιζε την πορεία της προς νότο. Στους Φιλίππους είχε επίσης την αφετηρία του και ένας άλλος σημαντικός ρωμαϊκός δρόμος, ο οποίος οδηγούσε στις Σέρρες και στην αρχαία Ηράκλεια Σιντική, το σημερινό Σιδηρόκαστρο, απ’ όπου στη συνέχεια, μέσα από τα στενά του Ρούπελ, έφερνε στην αρχαία Σαρδική (σημερινή Σόφια).[

Πολύ σημαντική χρονολογία υπήρξε το έτος 49 ή 50 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τους Φιλίππους και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό ανέδειξε την πόλη σε μητρόπολη του Χριστιανισμού. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, μεταξύ του 963 με 969 μ.Χ., ανοικοδομούνται τα τείχη της πόλης και κτίζονται οι πύργοι και το τείχος της ακρόπολης.

(Δείτε στον χάρτη την διαδρομή από τον Δυτικό Κόμβο της Καβάλας)

Φίλιπποι: Χιλιάδες χρόνια ιστορίας μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Εγνατία Οδό

Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων κτίστηκε τη δεκαετία του 1960 σύμφωνα με σχέδια των αρχιτεκτόνων Ι. Δ. Τριανταφυλλίδη και Δ. Φατούρου, στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων.
Το κτίριο διαθέτει δύο ενότητες εκθεσιακών χώρων για τη μόνιμη παρουσίαση των ευρημάτων από τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης:

Ενότητα Α΄: Καταλαμβάνει ολόκληρο το ισόγειο και έχει εμβαδόν 380 τ.μ. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζεται αρχαιολογικό (επιγραφές, γλυπτά, αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα), ιστορικό και εποπτικό υλικό της πόλης των Φιλίππων και της περιοχής της από τους προϊστορικούς χρόνους ως το τέλος της ρωμαϊκής αρχαιότητας.

Ενότητα Β΄: Καταλαμβάνει τον όροφο του κτιρίου με εμβαδόν 205 τ.μ. και σε αυτή παρουσιάζεται η χριστιανική πόλη (επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη, ψηφιδωτά, αγγεία, νομίσματα) από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια της ακμής ως την συρρίκνωσή της στον 7ο μ.Χ. αιώνα και ως την οριστική ερήμωσή της μετά την τουρκική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αιώνα.

Φίλιπποι: Χιλιάδες χρόνια ιστορίας μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Εγνατία Οδό

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα έως Κυριακή: 09:00 – 18:00 (για τον αρχαιολογικό χώρο)

Τρίτη έως Κυριακή: 09:00 – 17:00 (για το μουσείο)

Καλοκαιρινό Ωράριο
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:00 – 20:00 (για τον αρχαιολογικό χώρο)
Σάββατο και Κυριακή: 08:00 – 15:00 (για τον αρχαιολογικό χώρο)
Τρίτη έως Κυριακή: 09:00 – 16:00 (για το μουσείο)
Χειμερινό Ωράριο
Τρίτη έως Κυριακή: 08:30 – 15:00

Τιμή εισιτηρίου:
Ενιαίο: 4,00 €
Γενική είσοδος : 3,00 € για τον αρχαιολογικό χώρο | 2,00 € για το μουσείο
Άνω των 65 ετών: 2,00 € για τον αρχαιολογικό χώρο | 1,00 € για το μουσείο
Φοιτητές και Μαθητές εκτός Ε.Ε.: 2,00 €
Μαθητές και Φοιτητές: Είσοδος ελεύθερη | ΑΜΕΑ: Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση: Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, 64003, Κρηνίδες
Τηλέφωνο: 2510 516251

Φίλιπποι: Χιλιάδες χρόνια ιστορίας μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Εγνατία Οδό