Άνω Πόλη

Πληροφορίες για την περιοχή
Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο η Θεσσαλονίκη ως μια ακμάζουσα ελληνιστική πόλη μέχρι την οθωμανική κυριαρχία αξιοποιεί την στρατηγική της θέση και αναπτύσσεται σε μια πολυπολιτισμική πόλη. Από το 1912, με τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων και την ενσωμάτωση της περιοχής στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας.

Η Άνω Πόλη
είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές της Θεσσαλονίκης που διασώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917.

Βρίσκεται βόρεια του Αγίου Δημητρίου στο ψηλότερο σημείο της πόλης και εκτείνεται μέχρι τα βυζαντινά τείχη. Κατοικείται από την ελληνιστική περίοδο με αυξανόμενη πυκνότητα που κορυφώνεται την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ξεχωρίζει για το δροσερό μικροκλίμα της και για την εξαίσια θέα που προσφέρει σε ολόκληρη την πόλη και τον Θερμαϊκό.

Στα όρια της Άνω πόλης συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης όπως το Επταπύργιο, ο ναός του Οσίου Δαυίδ, η Μονή Βλατάδων το Αλαντζα Ιμαρετ, Ο ναός των Ταξιαρχών και πολλά άλλα. Τα σπίτια υιοθετούν χαρακτηριστικά της μακεδονικής και ευρύτερης βαλκανικής αρχιτεκτονικής παράδοσης.

Είναι απόλυτα ενταγμένα το διαφορετικό ύφος της περιοχής που αν και βρίσκεται μια ανάσα από το πολύβουο κέντρο της πόλης ξεχωρίζει για την ησυχία και τους πιο ήρεμους ρυθμούς ζωής. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μια επίσκεψή σας στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί με ένα περίπατο στα στενά δρομάκια της Άνω Πόλης και όπου θα βρείτε μερικά πολύ συμπαθητικά ταβερνάκια που θα σας μυήσουν στις γεύσεις της πόλης.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση:

Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη

GPS:

40.6420073, 22.9465596

Τηλέφωνο:

-

Email:

-

Web:

-