Φίλιπποι

Οι Φίλιπποι που υπήρξαν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας. Η περιοχή των Φιλίππων, κατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή, γεγονός που πιστοποιεί ένας συνοικισμός που βρέθηκε δύο χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη των Φιλίππων, ενώ η εγκατάσταση των ανθρώπων συνεχίστηκε και μετά την νεολιθική εποχή. Η φήμη της πόλης απλώνεται παγκοσμίως το 42 π.χ. χάρη στην κοσμοϊστορική μάχη των Φιλίππων που έγινε έξω από τα τείχη της και το αποτέλεσμά της αποτέλεσε σταθμό για την ιστορία των Φιλίππων, αφού Ρωμαίοι άποικοι εγκαθίστανται και την μετατρέπουν σε μια τελείως Ρωμαϊκή πόλη.

Τα ερείπια της γνωστής, ιδιαίτερα στους ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους, πόλης των Φιλίππων βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.Ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, βρίσκεται δίπλα στην έδρα του Δήμου της Κρηνίδες και απέχει 15χλμ. από την Καβάλα και 21χλμ. από τη Δράμα.

Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο

Μάρτυρες της λαμπρής εποχής που έζησαν οι Φίλιπποι είναι το Αρχαίο Θέατρο, χτισμένο στους πρόποδες του λόφου της ακρόπολης, γύρω στο 356 π.χ., οι διαστάσεις του οποίου το κατατάσσουν σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα. Όσον αφορά την πόλη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Forum, μια τετράγωνη πλατεία στρωμένη με πλάκες μαρμάρου, που περιλαμβάνει οικοδομές και ναούς και η Εμπορική Αγορά, ένα μεγάλο οικοδόμημα που χτίστηκε στην Ρωμαϊκή εποχή και συγκέντρωνε όλη την εμπορική κίνηση της πόλης.

Τα αγάλματα και τα τιμητικά μνημεία που υπήρχαν εδώ, αλλά και τα χαραγμένα παιχνίδια, μαρτυρούν πόσο πολυσύχναστος ήταν ο χώρος της αγοράς.

Εδώ ο Απόστολος Παύλος διδάσκει το μήνυμα του Χριστιανισμού για πρώτη φορά στην Ευρώπη (49μ.Χ.)και βαπτίζει στον ποταμό Ζυγάκτη την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή την Λυδία. Συλλαμβάνεται, φυλακίζεται με τον Σίλλα , γίνεται μεγάλος σεισμός ,κάτι που κάνει τον δεσμοφύλακα να ασπασθεί την καινούργια πίστη και να τους απελευθερώσει.
Το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας

Λίγο πιο δυτικά από τους Φιλίππους, βρίσκεται το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, της πρώτης ελληνίδας που βαπτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο, όταν έφτασε στη Καβάλα.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση:

Ελλάδα, Μακεδονία Θράκη, Αγίου Χριστοφόρου, Φίλιπποι, Καβάλα

GPS:

41.0117511, 24.2964612

Τηλέφωνο:

-

Email:

-

Web:

-