Γρεβενά

Πληροφορίες για την περιοχή
Η πόλη των Γρεβενών χτίστηκε ακριβώς πλάι στις θέσεις δυο αρχαίων-ρωμαϊκών οικισμών, από τους οποίους ο ένας βρισκόταν δυτικά (στο ύψωμα «Μπούσιου μύλος») και ο άλλος ανατολικά (στη ράχη «Άγιος Αθανάσιος») από τα τελευταία σπίτια της σημερινής πόλης. Επίσης, λείψανα ενός άλλου αρχαίου οικισμού, με διάρκεια ζωής από τα προϊστορικά ως τα ρωμαϊκά χρόνια, επισημάνθηκαν στο ύψωμα «Τούμπα», που βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων βόρεια από τα Γρεβενά.
Τα Γρεβενά είναι πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού Γρεβενών. Έχει 10.939 κατοίκους (απογραφή 2001) και είναι έδρα του ομώνυμου δήμου.
Η οικονομία της πόλης βασίζεται στις υπηρεσίες και το εμπόριο.

«Πόλη των Μανιταριών»

Το Νοέμβριο του 2007 ανακηρύχθηκαν επίσημα «Πόλη των Μανιταριών» καθώς πέρα από το κομμάτι της – πλούσιας- χλωρίδας του, τα μανιτάρια των Γρεβενών έχουν γίνει πλέον μέρος της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η συλλογή και το μαγείρεμα των μανιταριών έχουν «πάρει τα πάνω τους», με ολοένα και περισσότερο κόσμο να ανακαλύπτει την ιδιαίτερη γεύση τους και να ταξιδεύει από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να τα συλλέξει.
Εμφάνιση Προϊστορικών ζώων

Τα προϊστορικά ζώα που έζησαν στην περιοχή των Γρεβενών πριν τρία εκατομμύρια χρόνια, έφεραν τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα (πέντε μέτρα) και για αυτόν τον λόγο έχουν μπει στο βιβλίο Γκίνες. Επίσης, στην περιοχή Μηλιά βρέθηκαν απολιθωμένα – πλην των μαμούθ- μερικά από τα πιο «επικίνδυνα» ζώα της προϊστορίας: Μαχαιρόδοντες (τεράστια αιλουροειδή), μαστόδοντες, ρινόκεροι και τάπιροι. Τα ευρήματα των ανασκαφών, αλλά και πολλές ακόμα πληροφορίες για την προϊστορία των Γρεβενών, θα μπορέσετε να δείτε από κοντά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς.
Εθνικός Δρυμός
Βάλια Κάλντα ή «Ζεστή Κοιλάδα», ονομάστηκε έτσι γιατί εμφανίζει σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στη διάρκεια του 24ώρου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας και πολύ χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θεσπίστηκε ως Εθνικός Δρυμός το 1966 και αποτελεί μια από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας. Αυτός ο ανεκτίμητης οικολογικής αξίας τόπος, εκτείνεται στο βορειοανατολικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, στο νότιο άκρο του Νομού Γρεβενών σε υψόμετρο περίπου χιλίων τετρακοσίων μέτρων, ενώ η συνολική έκτασή του φτάνει τα 69.000 στρέμματα.
Τα πυκνά του δάση με τις μαύρες – λευκόδερμες πεύκες και οξυές, φιλοξενούν σπάνια είδη πουλιών όπως είναι ο γύπας και ο βασιλαετός και θηλαστικά όπως το αγριόγιδο και το ζαρκάδι. Η Βάλια Κάλντα αποτελεί επίσης, ένα από τα τελευταία καταφύγια της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα. Η περιήγησή σας στον Δρυμό θα ξεκινήσει δύο χιλιόμετρα από το χωριό Περιβόλι, όπου μετά από έναν χωματόδρομο θα βρεθείτε στην θέση Σταυρός (είσοδος στον Δρυμό). Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε την περιήγηση είτε με τα πόδια είτε με 4×4, μιας και ο δρόμος είναι αρκετά δύσκολος για απλό αυτοκίνητο. Κατευθυνόμενοι αριστερά προς την τοποθεσία «Κόκκινα Πεύκα» (υπάρχουν σχετικές ταμπέλες), θα αντικρύσετε την πανέμορφη θέα της κοιλάδας μέσα από τις καταπράσινες πλαγιές. Στον πυρήνα του Δρυμού, βρίσκεται και το «διάσημο» Αρκουδόρεμα με τα κρυστάλλινα νερά του να ρέουν ανάμεσα σε ένα πυκνό δάσος από μαυρόπευκα. Η ονομασία του δεν είναι τυχαία, μιας και εδώ κατεβαίνουν οι αρκούδες του Δρυμού για να βρουν τροφή. Ο περίπατος κατά μήκος του ποταμού είναι ελκυστικός και ενδείκνυται για να έρθετε σε κοντινότερη επαφή με το μαγευτικό φυσικό τοπίο.

Βασιλίτσα

Ο «αλπικός» αυτός προορισμός, βρίσκεται στις ψηλότερες πλαγιές του όρους Λίγγος στην οροσειρά της Πίνδου, σ΄ ένα ιδιαίτερα όμορφο φυσικό περιβάλλον. Οι συνολικά δεκαέξι πίστες του, μήκους είκοσι δύο χιλιομέτρων, διακλαδώνονται μέσα στο τοπίο, προσφέροντας στους επισκέπτες του κέντρου μοναδικές χιονοδρομικές εμπειρίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η Βασιλίτσα διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου στην Ελλάδα.
Τα γεφύρια των Γρεβενών
Τα γεφύρια των Γρεβενών Ακόμα είναι τα εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται διάσπαρτα στα χωριά του. Είναι δεκαεφτά στον αριθμό και χτίστηκαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αποτελώντας διόδους προς την Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Μακεδονία. Τα ονόματά τους σχετίζονται με την τοποθεσία τους ή με αυτόν που τα κατασκεύασε και έχουν πλέον ανακηρυχτεί διατηρητέα.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση:

Ελλάδα, Ήπειρος Δυτική Μακεδονία, Γρεβενά

GPS:

40.0134476, 21.1891151

Τηλέφωνο:

-

Email:

-

Web:

-