Παλιά Πόλη Καβάλας

Πληροφορίες για την περιοχή
H Καβάλα είναι πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και γεωγραφικά βρίσκεται στην Ανατολική Μακεδονία. Η πόλη της Καβάλας είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και είναι η τρίτη μεγάλη πόλη της Μακεδονίας.

Παλιά Πόλη ή αλλιώς συνοικία της Παναγίας

Ξεκινώντας την περιήγηση του ο επισκέπτης από την Παλιά Πόλη, ή αλλιώς συνοικία της Παναγίας, μπορεί να θαυμάσει κτίρια, πλακόστρωτα και μνημεία, που θαρρείς πως έχουν ξεφύγει από κάποιο παλιό σκονισμένο βιβλίο.

Το επιβλητικό της Φρούριο, που προβάλει στην κορυφή του λόφου αγέρωχο, είναι αυτό που έλκει πρώτο την ματιά. Οι παλιές φυλακές και οι πολεμίστρες, δένουν αρμονικά με το Θεατράκι που φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ η θέα που απλώνεται στα πόδια θαρρείς του Φρουρίου, είναι ιδανική για αναμνηστικές φωτογραφίες.
Κατηφορίζοντας ανάμεσα στα στενοσόκακα, το πρώτο κτίριο που συναντά κανείς φθάνοντας στον κεντρικό δρόμο της Παλιάς πόλης, είναι το Ιμαρέτ. Ο χώρος αυτός διαθέτει σπάνια ομορφιά και είναι ένα υπέροχο ισλαμικό κομψοτέχνημα που κτίστηκε το 1817, από τον Μεχμέτ Αλή.

Αρχικά ήταν ιεροδιδασκαλείο και πτωχοκομείο, ενώ υπήρξε διδακτήριο με εσωτερικούς μαθητές και καθηγητές. Τώρα λειτουργεί ως ένα παραδοσιακό αναψυκτήριο – εστιατόριο, ενώ υπάρχει μια μικρή έκθεση από αιγυπτιακά αντικείμενα – κειμήλια.

Προχωρώντας προς τη «μύτη» της χερσονήσου της Παλιάς πόλης, στα αριστερά, βρίσκεται το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, του ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας. Το σπίτι σώζεται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση και λειτουργεί ως μουσείο.

Μπρος από το σπίτι, στη πλατεία του Μεχμέτ Αλή, υπάρχει το μπρούτζινο άγαλμά του, καβαλάρης, ως ενθύμιο ενός από τους λάτρεις και ευεργέτες της πόλης.

Λίγο μετά την πλατεία, βρίσκεται ένας από τους πιο όμορφους ναούς της Καβάλας, με την μαγευτικότερη θέα, ο Ιερός Ναός της Παναγίας. Στο σημείο που είναι χτισμένη η εκκλησία, βρισκόταν ένα γυναικείο μοναστήρι από το οποίο σώζεται το καμπαναριό.
Στο τέλος της χερσονήσου της Παλιάς πόλης, ξεπροβάλει ο Φάρος. Τοποθετημένος σε ένα σημείο μαγευτικό, είναι μια από τις πιο αγαπημένες γωνιές της πόλης, ιδανική για φωτογραφίες και ρομαντικές βόλτες.

Ακριβώς κάτω από το Φάρο, στα «βραχάκια» της Παναγίας, βρίσκεται ένας χώρος ιδανικός για ριψοκίνδυνους κολυμβητές, δεινούς ψαράδες και ηρεμία.
Κατηφορίζοντας, τον πλακόστρωτο κεντρικό δρόμο της Παλιάς πόλης με κατεύθυνση προς το σύγχρονο κομμάτι της Καβάλας, το κέντρο, μπορεί κανείς να γευτεί γαργαλιστικά μεζεδάκια και ολόφρεσκα θαλασσινά στις γραφικές ταβερνούλες, ή να αγοράσει αναμνηστικά δωράκια.
Καμάρες

Το τελευταίο μνημείο, αναπόσπαστο κομμάτι της υπέροχης Παλιάς πόλης, που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης μετά το τέλος της περιήγησης στη Παλιά πόλη, είναι οι καμάρες. Ένα υπέροχο αξιοθαύμαστο ιστορικό μνημείο, που είναι χτισμένο επάνω στα «ίχνη» του «μακρού τείχους», που είχε χτίσει ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος. Οι Καμάρες εκτός από τον αμυντικό τους ρόλο, λειτουργούσαν και ως υδραγωγείο που έφερνε νερό στην πόλη, από μια πηγή που βρισκόταν στην απέναντι κορυφή, τη σημερινή συνοικία του Τιμίου Σταυρού.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση:

Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία, Aμύvτα 24-30, Καβάλα

GPS:

40.9380449, 24.4136308

Τηλέφωνο:

-

Email:

-

Web:

-