Παλιά Πόλη Βέροιας

Πληροφορίες για την περιοχή
Η Βέροια είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Είναι γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλαιές γειτονιές της και τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της. Παραδοσιακό γλυκό της έδεσμα το ρεβανί.
Βέροια, η πόλη των χιλίων βρυσών

Η Βέροια είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Η παρουσία του πράσινου είναι παντού ορατή στη Βέροια, είτε χάρη στη φύση, είτε στους ανθρώπους. Ο ποταμός Τριπόταμος διασχίζει το δυτικό μέρος της πόλης και μπορεί κανείς να περπατήσει στα γεφυράκια και την κοίτη του.

Η πόλη διαθέτει πλούσιους υδατικούς πόρους. Το χαρακτηριστικό στοιχείο της Βέροιας είναι οι πάρα πολλές δημόσιες βρύσες με τρεχούμενο νερό που είναι διαρκώς ανοιχτές για να εκτονώνεται η πίεση του δικτύου. Είναι συνήθως χτιστές με κόκκινο τουβλάκι και βρίσκονται διάσπαρτες σε κάθε γωνιά της πόλης.

Από τους 16 «μαχαλάδες» (συνοικίες) της πόλης του 19ου αι. σήμερα αποτελούν την παλιά πόλη μόνο δύο.
Η εβραϊκή συνοικία Μπαρμπούτα που χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια (50 μ.Χ.) και οφείλει το όνομά της σε μία βρύση στην περιοχή, που διατηρείται ακόμα και σήμερα. Τοποθετείται βορειοδυτικά στο χάρτη της πόλης, πλάι στον ποταμό Τριπόταμο.

Και η χριστιανική συνοικία Κυριώτισσα, με τα στενά λιθόστρωτα καλντερίμια της, και εικόνες της πόλης του 18ου αιώνα. Η συνοικία απαριθμεί πολλές χριστιανικές και βυζαντινές εκκλησίες. Η Κυριώτισσα ακολουθεί το αρχιτεκτονικό στυλ της Μπαρμπούτας με πολλά από τα διατηρητέα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί και έχουν μετατραπεί σε χώρους αναψυχής και διασκέδασης.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση:

Ελλάδα, Μακεδονία Θράκη, Θωμαΐδη, Βέροια

GPS:

40.520424, 22.2050251

Τηλέφωνο:

-

Email:

-

Web:

-