Βεργίνα

Στα νότια του ποταμού Αλιάκμονα, στη «Μακεδονίδα γη» του Ηροδότου, στους πρόποδες των Πιερίων, του αρχαίου «Μακεδονικού όρους», βρίσκονται αι Αιγεαί, η πρώτη πόλη των Μακεδόνων, που το όνομά της σημαίνει “ο τόπος με τα πολλά κατσίκια”.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών απέχει 70 χλμ. από την Θεσαλονίκη, 13 από την Βέροια, 40 από την Νάουσα και τον αρχαιολογικό χώρο της Μίεζας, 69 από την Έδεσσα και τον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου, 60 από την Πέλλα, 30 από την παραλία της Πιερίας, 75 από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και 65 από τον αρχαιολογικό χώρο της Αιανής, ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από τον κόμβο Βέροιας της νέας Εγνατίας και 24 από την πλησιέστερη έξοδο του ΠΑΘΕ.

Το γεγονός αυτό τον καθιστά αναγκαστικά όχι μόνον ιστορικά, αλλά και επικοινωνιακά κέντρο του Δικτύου Αρχαιολογικών Χώρων της Μακεδονίας, εξασφαλίζοντας δια του ΠΑΘΕ-Εγνατίας την άμεση σύνδεση με το αεροδόμιο Μακεδονίας, με το λιμάνι και με τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Η επαρχιακή οδός Βέροιας – Μελίκης διασχίζει σε όλο του το μήκος τον αρχαιολογικό χώρο παρέχοντας άνεση σύνδεση με τα παράλια της Πιερίας, ενώ η επαρχιακή οδός που διασχίζει τα δυτικά Πιέρια και τον δήμο Μακεδονίδος συνδέει τις Αιγές με τον Βελβενδό και την Ελασσόνα, αλλά και το Καταφύγι, την Πέτρα και τον Όλυμπο μέσα από μια διαδρομή εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Εξίσου απολαυστική είναι και η διαδρομή που διασχίζοντας τις δασωμένες πλαγιές των ανατολικών Πιερίων οδηγεί περνώντας από την Συκιά και τα Ρυάκια στο Δίον.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση:

Ελλάδα, Βεργίνα, Επαρχιακή Οδός Σέρβιων - Αιγινείου, Βεργίνα, Βέροια

GPS:

40.46753, 22.2601625

Τηλέφωνο:

-

Email:

-

Web:

-