Ακτίνα: Off
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Μπουγάτσα: η διαφορά είναι στο φύλλο

Μπουγάτσα: η διαφορά είναι στο φύλλο
Νέα

Η μπουγάτσα είναι μία πίτα με γέμιση κρέμας γλυκιάς ή τυριού, υπάρχουν βέβαια παραλλαγές που η γέμιση είναι κιμάς, σπανάκι ή κρέμας κακάο. Το όνομα της είναι από το λατινικό focaccia = τύπος γλυκού ψωμιού, ενώ στην τούρκικη εκδοχή η λέξη είναι πογάτσα (pogaca = ζύμη).

Οι πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική καταστροφή την έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα. Οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα φημισμένες για αυτήν.

Οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ελλάδας είναι στο δίπλωμα του φύλλου κατά την παρασκευή της και στον τρόπο σερβιρίσματος. Στην Βόρεια Ελλάδα το φύλλο είναι μεγάλου μεγέθους και κόβεται σε μερίδες την ώρα που το ζητάει ο πελάτης, ενώ Νότια της Ελλάδας το κλείσιμο της γέμισης στο φύλλο γίνεται σε μορφή φακέλου και ισοδυναμεί με μία μερίδα που κόβεται στην μέση όταν θα σερβιριστεί.

Η αυθεντική μπουγάτσα πρέπει να περιέχει αγνά υλικά και φρέσκο αγελαδινό βούτυρο. Ουσιαστικά αυτό που την διαφοροποιεί από τις άλλες πίτες είναι πολύ απλά το τραγανό, γλυκό και πάρα πολύ ιδιαίτερο φύλλο της, το λεγόμενο μοναδικό φύλλο μπουγάτσας.

Στη Βόρεια Ελλάδα παραγγέλνεται συνήθως απλά σαν ¨μία με τυρί¨ ή ¨μία με κρέμα¨, μιας και αποτελεί δημοφιλή τροφή, κυρίως για πρωινό, και σερβίρεται κομμένη σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς ( η γλυκιά είναι πασπαλισμένη με ζάχαρη-άχνη ή και με κανέλα).

Κάποιοι κάτοικοι της νοτιότερης Ελλάδας μπερδεύουν συνήθως την μπουγάτσα με τυρί με την τυρόπιτα, που πρόκειται για διαφορετική συνταγή μιας και το φύλλο που χρησιμοποιείται έχει άλλη παρασκευή. Στην νότια Ελλάδα δεν συναντάται σε τόση μεγάλη ποικιλία, επίσης μπουγάτσα θεωρείται μόνο αυτή με “γέμιση” κρέμας διότι δεν γίνεται ο διαχωρισμός με βάση τον τύπο του φύλλου που χρησιμοποιείται.

Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, μήκους 2.5 μέτρων, με γέμιση τυρί και ρύζι, κέρδισε τις εντυπώσεις στο Παρίσι, στη διεθνή έκθεση Γεωργίας “Salon international de l’ Agriculture”, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2008. Ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς παρασκευάστηκε στις Σέρρες η μεγαλύτερη μπουγάτσα στον κόσμο, που μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.